Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de Appeltjes van Oranje van 2022? Hieronder vind je veelgestelde vragen en informatie over het verloop van de fasen in de aanloop naar de uitreiking van de Appeltjes van Oranje.
 

Wanneer vindt de uitreiking plaats van de Appeltjes van Oranje 2022?

Op 12 mei vindt de uitreiking plaats in Paleis Noordeinde in Den Haag. Die dag ontvangen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op Paleis Noordeinde vertegenwoordigers van de genomineerde projecten.

Hoe kan ik de uitreiking meebeleven?

We zenden de uitreiking op Paleis Noordeinde online uit. Iedereen kan dus meekijken. Houd onze webpagina in de gaten voor de juiste link. Je kunt de uitreiking ook bekijken via Facebook, Instagram en via onze website

Wat is de gemene deler van alle kanshebbers?

Het thema van de Appeltjes van Oranje is elk jaar anders. Voor 2022 is het thema ''Kansengelijkheid voor álle jongeren''. We geven erkenning aan projecten vóór en dóór jongeren die de kansengelijkheid vergroten en uitsluiting en discriminatie tegengaan. 

Wanneer en hoe breng ik mijn stem uit?

Via de website kun je van 12 januari jouw stem uitbrengen. Dat doe je door:

  1. Op de stembutton van het gekozen project te klikken en:
  2. Door je stem te bevestigen via de e-mail die je ontvangt nadat je op de stemknop hebt geklikt.

Let op: wanneer je de bevestigingsmail niet hebt ontvangen, check dan alsjeblieft je spambox. Alle stemmen worden geregistreerd. Als je jouw stem hebt bevestigd, is het ook zichtbaar op de pagina van je gekozen project op de stemwebsite.

Waarom kan ik mijn e-mailadres maar één keer gebruiken?

Het vergaren van stemmen moet zo eerlijk mogelijk verlopen. Daarom kan iedereen maar één stem uitbrengen.

Wat doen jullie met mijn persoonsgegevens als ik een stem uitbreng?

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. We delen ze niet met derden. Wel houden we je op de hoogte over de voortgang van de Appeltjes van Oranje 2022. Daarnaast kun je in het stemformulier aangeven of het Oranje Fonds jou op de hoogte mag houden en/of vrijblijvend telefonisch mag benaderen.

Wanneer wordt de uitslag bekendgemaakt?

Op de site kun je zien hoeveel stemmen iedere kanshebber al heeft verzameld. Op basis van het aantal stemmen krijgen zij een score, die optelt bij de score van hun pitch op de Online Pitchdag op 27 januari. Het totaal aantal punten bepaalt welke projecten ter plekke worden besproken door de jury. De vier projecten met het hoogste aantal stemmen gaan gegarandeerd mee in het juryoverleg.

Waarom is het niet mogelijk om te stemmen op initiatieven uit het Caribisch gedeelte van het Koninkrijk?

De geselecteerde initiatieven op de Cariben volgen een aparte selectieprocedure. De Stemtiendaagse hoort daar niet bij. De Caribische Pitchdag vindt plaats in november waarna de twee genomineerde Caribische initiatieven zich in januari bij de genomineerden uit Nederland voegen. Dit onderscheid is gemaakt uit praktische overwegingen. 

Hoe wordt bepaald wie een Appeltjes van Oranje winnen?

Begin mei 2022 ontvangen drie sociale projecten het felbegeerde Appeltje van Oranje. Ze hebben dan de volgende selectieprocedure achter de rug:
•    De eerste selectie door het Oranje Fonds op basis van hun inschrijving.
•    De Stemtiendaagse van 12 tot en met 21 januari om publieksstemmen te krijgen.
•    Een online pitchdag op donderdag 27 januari, waar kanshebbers hun initiatief pitchen.
•    Organisaties uit het Caribisch deel van het Koninkrijk hebben in november 2021 op Curaçao een pitch gehouden waarna er twee initiatieven zijn genomineerd voor een Appeltje van Oranje.
•    Op 27 januari kennen we de tien genomineerde initiatieven.
•    In april 2021 kiest het bestuur van het Oranje Fonds de drie winnaars.

Maakt mijn stem een verschil?

Jazeker! De uitslag van de Stemtiendaagse bepaalt of het project sowieso wordt overwogen in het juryberaad op 27 januari. Roep dus zoveel mogelijk bekenden op om ook een stem uit te brengen.

Kan ik meerdere keren een stem uitbrengen?

Mensen kunnen op basis van hun e-mailadres één keer een stem uitbrengen. Meerdere personen uit één huishouden kunnen dus een stem uitbrengen, zolang hun e-mailadres uniek is.

Wie reikt de prijs uit?

De winnaars van het Appeltje van Oranje krijgen de prijs uit handen van Koning Willem-Alexander.