Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de Appeltjes van Oranje van 2021? Hieronder vind je veelgestelde vragen en informatie over het verloop van deze actie.
 

Wanneer vindt de uitreiking plaats van de Appeltjes van Oranje 2021?

Op 1 juni om 16.00 uur vindt de uitreiking plaats in Paleis Noordeinde in Den Haag. Die dag ontvangen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op Paleis Noordeinde vertegenwoordigers van de genomineerde projecten.

Hoe kan ik de uitreiking meebeleven?

We zenden de uitreiking op Paleis Noordeinde online uit. Iedereen kan dus meekijken. Houd onze webpagina in de gaten voor de juiste link. Je kunt de uitreiking ook bekijken via Facebook, Instagram en via onze website

Wat is de gemene deler van alle kanshebbers?

Het thema van de Appeltjes van Oranje is elk jaar anders. Voor 2021 is het thema ‘Mentale Kracht’. Graag zetten we hiermee sociale projecten in het zonnetje die ervoor zorgen dat mensen met een psychische kwetsbaarheid weer actief kunnen deelnemen aan onze samenleving.

Hoe werkt de winactie?

Onder alle stemmers verloten wij een bedrag van € 2000,=. Dat geld mag de winnaar schenken aan een project naar keuze. De winnaar krijgt eind januari bericht.

Hoe breng ik mijn stem uit?

Via de website kun je jouw stem uitbrengen. Dat doe je door:

  1. op de stembutton van het gekozen project te klikken en:
  2. door je stem te bevestigen via de e-mail die je ontvangt nadat je op de stemknop hebt geklikt.

Let op: wanneer je de bevestigingsmail niet hebt ontvangen, check dan alsjeblieft je spambox. Alle stemmen worden geregistreerd. Als je jouw stem hebt bevestigd, is het ook zichtbaar op de pagina van je gekozen project op de stemwebsite.

Waarom kan ik mijn e-mailadres maar één keer gebruiken?

Het vergaren van stemmen moet zo eerlijk mogelijk verlopen. Daarom kan iedereen maar één stem uitbrengen.

Wat doen jullie met mijn persoonsgegevens als ik een stem uitbreng?

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. We delen ze niet met derden. Wel houden we je op de hoogte over de voortgang van de Appeltjes van Oranje 2021. Daarnaast kun je in het stemformulier aangeven of het Oranje Fonds jou op de hoogte mag houden en/of vrijblijvend telefonisch mag benaderen.

Wanneer wordt de uitslag bekendgemaakt?

Op de site kun je zien hoeveel stemmen iedere kanshebber al heeft verzameld. Op basis van het aantal stemmen krijgen zij een score, die optelt bij de score van hun pitch op de landelijke online finaledag op 28 januari 2021. Het totaal aantal punten bepaalt welke projecten ter plekke worden besproken door de jury. De vier projecten met het hoogste aantal stemmen gaan gegarandeerd mee in het juryoverleg.

Waarom is het niet mogelijk om te stemmen op initiatieven uit het Caribisch gedeelte van het Koninkrijk?

De geselecteerde initiatieven op de Cariben volgen een aparte selectieprocedure. De Stemtiendaagse hoort daar niet bij. Dit onderscheid is gemaakt uit praktische overwegingen. Op 28 januari doen de acht geselecteerde projecten van de Cariben wel mee aan de landelijke online finaledag.

Hoe wordt bepaald wie een Appeltjes van Oranje winnen?

Begin juni 2021 ontvangen drie sociale projecten het felbegeerde Appeltje van Oranje. Ze hebben dan de volgende selectieprocedure achter de rug:
•    De eerste selectie door het Oranje Fonds op basis van hun inschrijving.
•    De Stemtiendaagse van 11 t/m 20 januari om publieksstemmen te krijgen.
•    Een landelijke online finaledag op donderdag 28 januari 2021, waar kanshebbers hun initiatief pitchen.
•    Organisaties uit het Caribisch deel van het Koninkrijk presenteren zich ook op 28 januari aan de vakjury.
•    Op 28 januari kennen we de tien genomineerde initiatieven.
•    In april 2021 kiest het bestuur van het Oranje Fonds de drie winnaars.

Maakt mijn stem een verschil?

Jazeker! De uitslag van de Stemtiendaagse bepaalt of het project sowieso wordt overwogen in het juryberaad op 28 januari. Roep dus zoveel mogelijk bekenden op om ook een stem uit te brengen.

Kan ik meerdere keren een stem uitbrengen?

Mensen kunnen op basis van hun e-mailadres één keer een stem uitbrengen. Meerdere personen uit één huishouden kunnen dus een stem uitbrengen, zolang hun e-mailadres uniek is.

Wie reikt de prijs uit?

De Appeltjes van Oranje worden elk jaar in mei of juni uitgereikt door de beschermvrouwe van het Oranje Fonds, Koningin Máxima. In lustrumjaren reikt Koning Willem-Alexander de prijs uit.