Over de Appeltjes van Oranje

De Appeltjes van Oranje reiken we ieder jaar uit aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving. Het thema van 2021 is ‘Mentale Kracht’.

Mentale Kracht Oranje Fonds

Mentale Kracht

Het kan iedereen overkomen: opeens belemmert je mentale gezondheid jou om mee te doen in de samenleving. Bijvoorbeeld omdat je je depressief voelt, een eetstoornis of dwangneurose hebt of kampt met paniekaanvallen. Hoe waardevol is het dan als iemand je helpt erbovenop te komen? Iemand die géén professionele zorgverlener is.

Deze vrijwilligers zetten wij graag in het zonnetje. Ze laten mensen met psychische problemen zichzelf zijn en bieden een luisterend oor. Als maatje nemen ze hen letterlijk en figuurlijk aan de hand weer mee naar buiten. Ze zorgen ervoor dat deze mensen weer meedoen.

Wij zijn op zoek naar de drijvende krachten achter succesvolle projecten die met hun aanpak, innovatiekracht en gedrevenheid een bijzonder verhaal te vertellen hebben over hun bijdrage aan een socialere samenleving. Wie is het beste in staat om mensen met een psychische kwetsbaarheid een steuntje in de rug te bieden?

De prijs

Het Appeltje van Oranje bestaat uit een prijs van € 15.000,= en een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix. Het Appeltje van Oranje is de prijs voor succesvolle sociale initiatieven die mensen betrekken bij onze samenleving. De prestigieuze prijs wordt elk jaar in mei of juni uitgereikt door de beschermvrouwe van het Oranje Fonds, Koningin Máxima. In lustrumjaren reikt Koning Willem-Alexander de prijs uit.

Stemtiendaagse van 11 t/m 20 januari 2021

Alle kanshebbers verzamelen tijdens de Stemtiendaagse zoveel mogelijk stemmen van het Nederlands publiek. Het project met de meeste publieksstemmen gaat sowieso door naar de volgende ronde: de landelijke online finaledag.

Landelijke online finaledag

De landelijke online finaledag vindt plaats op 28 januari 2021. Dan presenteren kanshebbers uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk hun project online aan elkaar en aan ons. Die dag weten we welke finalisten de laatste ronde bereiken en dus meedingen naar een Appeltje.

Selectie winnaars Appeltje van Oranje

Ons bestuur kiest in april de drie winnaars. Begin juni ontvangen drie sociale initiatieven het felbegeerde Appeltje van Oranje. Ze hebben dan de volgende selectieprocedure achter de rug:

  • De eerste selectie door het Oranje Fonds op basis van hun inschrijving.
  • De Stemtiendaagse van 11 t/m 20 januari 2021 om publieksstemmen te krijgen.
  • Een landelijke online finaledag op 28 januari 2021, waar kanshebbers uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk hun initiatief online pitchen.
  • Aan het einde van de landelijke online finaledag weten we welke tien projecten zijn genomineerd voor een Appeltje van Oranje.
  • In april kiest ons bestuur de drie uiteindelijke winnaars.

Meer weten? Bekijk onze veelgestelde vragen