Over de Appeltjes van Oranje

De Appeltjes van Oranje reiken we ieder jaar uit aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving. Het thema van 2021 was ‘Mentale Kracht’.

Mentale Kracht Oranje Fonds

Mentale Kracht

Het kan iedereen overkomen: opeens belemmert je mentale gezondheid jou om mee te doen in de samenleving. Bijvoorbeeld omdat je je depressief voelt, een eetstoornis of dwangneurose hebt of kampt met paniekaanvallen. Hoe waardevol is het dan als iemand je helpt erbovenop te komen? Iemand die géén professionele zorgverlener is.

Deze vrijwilligers wilden wij graag in het zonnetje zetten. Ze laten mensen met psychische problemen zichzelf zijn en bieden een luisterend oor. Als maatje nemen ze hen letterlijk en figuurlijk aan de hand weer mee naar buiten. Ze zorgen ervoor dat deze mensen weer meedoen.

De prijs

Het Appeltje van Oranje bestaat uit een prijs van € 15.000,= en een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix. Het Appeltje van Oranje is de prijs voor succesvolle sociale initiatieven die mensen betrekken bij onze samenleving. De prestigieuze prijs wordt elk jaar in mei of juni uitgereikt door de beschermvrouwe van het Oranje Fonds, Koningin Máxima. In lustrumjaren reikt Koning Willem-Alexander de prijs uit.

Dit was de selectieprocedure in 2021

De winnaars van het felbegeerde Appeltje van Oranje hebben de volgende selectieprocedure achter de rug:

  • De eerste selectie door het Oranje Fonds op basis van hun inschrijving.
  • De Stemtiendaagse van 11 t/m 20 januari 2021 om publieksstemmen te krijgen.
  • Een landelijke online finaledag op 28 januari 2021, waar kanshebbers uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk hun initiatief online presenteerden.
  • Aan het einde van de landelijke online finaledag wisten we welke tien projecten waren genomineerd voor een Appeltje van Oranje.
  • In april koos ons bestuur de drie uiteindelijke winnaars.

Meer weten? Bekijk onze veelgestelde vragen