Over de Appeltjes van Oranje

Het thema van de Appeltjes van Oranje 2019 is ‘De kracht van samen; vrijwilligers doen mee(r)’. De prijzen staan in het teken van mensen die vrijwilligers op een buitengewone manier weten te mobiliseren en enthousiast weten te houden. We zijn op zoek naar de drijvende krachten achter succesvolle sociale projecten, die met hun aanpak, innovatiekracht en gedrevenheid een bijzonder verhaal te vertellen hebben over hun vrijwilligersaanpak. Wie is het beste in staat om vrijwilligers te mobiliseren en hen op langere termijn actief te houden?

samen

De kracht van samen

Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: “Wij geloven in een sociaal verbonden koninkrijk waarin iedereen mee kan doen. Daarvoor heb je mensen nodig die de handen uit de mouwen willen steken en dat met passie blijven doen, elke dag weer. Vrijwilligers zijn cruciaal. Daarom zoeken we mensen die deze vrijwilligers bij elkaar weten te krijgen, zodat ze samen in actie komen voor anderen. Deze mensen, dat zijn helden. Zij maken het verschil. En dat willen we belonen met onze Appeltjes van Oranje.”

Appeltjes van Oranje

Het Appeltje van Oranje bestaat uit een prijs van € 15.000,= en een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix. Het Appeltje van Oranje is de prijs voor succesvolle sociale initiatieven die mensen betrekken bij onze samenleving. De prestigieuze prijs wordt elk jaar in mei uitgereikt door de beschermvrouwe van het Oranje Fonds, Koningin Máxima. In lustrumjaren reikt Koning Willem-Alexander de prijs uit.

Stemtiendaagse van 7 t/m 16 januari 2019

  • Alle kanshebbers verzamelen tijdens de Appeltjes van Oranje stemtiendaagse zoveel mogelijk stemmen van het Nederlands publiek.
  • Op basis van het aantal stemmen krijgen zij een score, die optelt bij de score van hun pitch op de landelijke finaledag op 24 januari 2019.
  • Het totaal aantal punten bepaalt welke projecten ter plekke besproken worden besproken door de jury. De 4 projecten met het hoogste aantal stemmen worden gegarandeerd meegenomen in het juryoverleg.

Selectie winnaars Appeltje van Oranje

  • In mei 2019 ontvangen drie sociale initiatieven het felbegeerde Appeltje van Oranje. Ze hebben dan de volgende selectieprocedure achter de rug:
  • De eerste selectie door het Oranje Fonds op basis van hun inschrijving
  • De stemtiendaagse van 7 t/m 16 januari om publieksstemmen te krijgen
  • Een landelijke finaledag op donderdag 24 januari 2019, waar kanshebbers hun initiatief pitchen.
  • Organisaties uit het Caribisch deel van het Koninkrijk presenteren zich op 11 november 2018 op Curaçao aan de vakjury.
  • Op 24 januari kennen we de 10 genomineerde initiatieven
  • Selectie van de drie winnaars door het bestuur van het Oranje Fonds uit de 10 genomineerden, in april 2019