Veel gestelde vragen

Heb je vragen over de Appeltjes van Oranje van 2020? Hieronder vind je de meest gestelde vragen die er zijn over Appeltjes van Oranje en het verloop van deze actie.

Wat is de gemene deler van alle kanshebbers?

Het thema van de Appeltjes van Oranje is elk jaar anders. Voor 2020 is het thema 'Maatjes ben je samen'. Daarmee zetten we de spotlights op de sociale energie van projecten die maatjes aan elkaar weten te koppelen, die beiden voldoening vinden in samenwerking zodat zij ook op langere termijn nog veel voor elkaar betekenen.

Hoe werkt de winactie?

Onder alle stemmers verloten wij een bedrag van €1000,- voor het initiatief waar hij of zij op gestemd heeft. De winnaar krijgt na 15 januari bericht.

Hoe breng ik mijn stem uit?

Via de website kun je je stem uitbrengen. Dat doe je door:

  1. op de stembutton van het gekozen project te klikken en:
  2. door je stem te bevestigen via de e-mail die je ontvangt nadat je op de stemknop hebt geklikt.

Let op: wanneer je de bevestigingsmail niet hebt ontvangen, check dan alsjeblieft je spambox. Alle stemmen worden geregistreerd maar alleen wanneer men bevestigd heeft, is de stem ook zichtbaar op de pagina van je gekozen project op de stemwebsite.

Waarom kan ik mijn e-mailadres maar één keer gebruiken?

Het vergaren van stemmen moet zo eerlijk mogelijk verlopen. Daarom kan iedere persoon maar één stem uitbrengen.

Wat doen jullie met mijn persoonsgegevens als ik een stem uitbreng?

We gaan zorgvuldig om met je gegevens; deze worden niet met derden gedeeld. Je wordt alleen op de hoogte gehouden over de voortgang van de Appeltjes van Oranje 2020. Daarnaast kun je in het stemformulier aangeven of het Oranje Fonds jou op de hoogte mag houden en/of vrijblijvend telefonisch mag benaderen.

Wanneer wordt de uitslag bekendgemaakt?

Op de site kun je zien hoeveel stemmen iedere kanshebber al verzameld heeft. Op basis van het aantal stemmen krijgen zij een score, die optelt bij de score van hun pitch op de landelijke finaledag op 23 januari 2020. Het totaal aantal punten bepaalt welke projecten ter plekke besproken worden besproken door de jury. De vier projecten met het hoogste aantal stemmen gaan gegarandeerd mee in het juryoverleg.

Waarom is het niet mogelijk om te stemmen op initiatieven uit het Caribisch gedeelte van het Koninkrijk?

De geselecteerde initiatieven op de Cariben volgen een aparte selectieprocedure: zij hebben een regionale finaledag gehad op zondag 17 november. Toen zijn de twee genomineerden uit de Cariben bepaald. Dit onderscheid is gemaakt uit praktische overwegingen.

Hoe wordt bepaald wie een Appeltjes van Oranje winnen?

In mei 2020 ontvangen drie sociale projecten het felbegeerde Appeltje van Oranje. Ze hebben dan de volgende selectieprocedure achter de rug:

  • De eerste selectie door het Oranje Fonds op basis van hun inschrijving.
  • De stemtiendaagse van 6 t/m 15 januari om publieksstemmen te krijgen.
  • Een landelijke finaledag op donderdag 23 januari 2020, waar kanshebbers hun initiatief pitchen.
  • Organisaties uit het Caribisch deel van het Koninkrijk hebben zich op 17 november 2019 op Curaçao aan de vakjury gepresenteerd.
  • Op 23 januari kennen we de 10 genomineerde initiatieven.
  • Selectie van de drie winnaars door het bestuur van het Oranje Fonds uit de 10 genomineerden, in april 2020.

Maakt mijn stem een verschil?

Jazeker! De uitslag van de stemtiendaagse bepaalt of het project sowieso wordt overwogen in het juryberaad op 23 januari. Roep dus zoveel mogelijk bekenden op om óók een stem uit te brengen.

Kan ik meerdere keren een stem uitbrengen?

Mensen kunnen op basis van hun e-mailadres één keer een stem uitbrengen. Meerdere personen uit één huishouden kunnen dus een stem uitbrengen, zolang hun e-mailadres uniek is.

Wie reikt de prijs uit?

De Appeltjes van Oranje worden elk jaar in mei uitgereikt door de beschermvrouwe van het Oranje Fonds, Koningin Máxima. In lustrumjaren reikt Koning Willem-Alexander de prijs uit.

Hoe maak ik kans op twee toegangsbewijzen voor de uitreiking op het paleis?

Onder alle stemmers op de drie uiteindelijke winnaars verloten wij twee toegangsbewijzen om de uitreiking op het paleis op 26 mei 2020 bij te wonen. De winnaar krijgt hierover persoonlijk bericht in mei 2020, nadat de winnaars bekend zijn gemaakt.