De deelnemende initiatieven zijn afkomstig uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Je bent als stemmer vrij om te stemmen op één van de kanshebbers, ook als deze zich in een ander land bevindt.
De stichting serveert gezonde maaltijden aan gezellig gedekte tafels in buurthuizen. Mensen die behoefte hebben aan gezelschap, even krap zitten of graag hun buren willen ontmoeten kunnen aanschuiven.
Buurttuinen om de zelfredzaamheid en gezondere eetgewoontes van buurtbewoners te bevorderen. Dat gebeurt in stadsdeel Ser’i Otrobanda in Willemstad op Curaçao door Fundashon Ser’i Otrobanda.
Groen Gemaal is een biologisch plantenruilcentrum en ontmoetingsplek waar vrijwilligers met én zonder mentale of fysieke problemen zich welkom / thuis voelen en samen een groene oase in de drukke, gehaaste en snel veranderende Amsterdamse Pijp creëren.
Elke dag is het buurtcentrum open voor jong en oud. Mensen kunnen binnenlopen om van de computerruimte gebruik te maken, samen tafelspelletjes spelen, tv kijken (worldcup), movienight of een praatje te maken.
De buurtvereniging betrekt de bewoners van Zonhove actief bij de buurt en het organiseren van gezamenlijke activiteiten, zoals de Paasbrunch, Dorpskwis, buurtlunch, Kersttocht en garageverkoop
“In onze maatschappij staan de meest waardevolle mensen soms zomaar langs de zijlijn, zelfs in onze eigen straat ontdekten we al zoveel onbenut talent. In De JoJo komen deze mensen tot bloei.”
De Geus faciliteert initiatieven die zich inzetten voor het maatschappelijk belang, verbindt inwoners van Hilversum, springt in op de behoeften van wijkbewoners en biedt een advies- en informatiepunt.
De HuisKamers in de Brabantse dorpen Terheijden en Lage Zwaluwe zijn de plek waar dorpsbewoners elkaar ontmoeten, ook als ze ouder en kwetsbaarder worden.
Een Eetbaar Park, een buurtmoestuin en het Groene Stekkie. Het zijn de belangrijke plekken van Wollefoppengroen & Co, een initiatief van betrokken buurtbewoners van de wijk Zevenkamp in Rotterdam.
In de moestuin komen diverse groepen mensen in de Deurnese samenleving samen, zoals jongeren met gedragsproblemen, mensen met een verstandelijke handicap en wijk- en buurtbewoners.
Bij de Groene Oase is iedereen welkom. Het is een plek waar mensen uit verschillende sociale milieus elkaar ontmoeten en versterken en waar mensen worden gewaardeerd en erkend.
Elke week wandelen in meerdere wijken nieuwkomers met Nederlandstaligen en met elkaar. Zo leren ze mensen uit hun buurt kennen en voelen ze zich verbonden met hun nieuwe thuis.
Het maken van films in de wijk is een schot in de roos: er is een groot enthousiasme bij oudere buurtbewoners om op deze manier iets nieuws te leren, samen te werken, plezier te maken en van betekenis te zijn voor de wijk.
Bij Knooppunt in de Utrechtse wijk Lunetten is er voor iedereen koffie, thee en aandacht. Het is een trefpunt voor buurtbewoners die zin hebben in een praatje of andere mensen te ontmoeten.
Wijkcentrum Waterkracht is een levendige, gastvrije ontmoetingsplek waar buurtbewoners van alle leeftijden en achtergronden aan mee kunnen doen en van waarde zijn.
Het project bestaat uit vier kernactiviteiten: het ABFF-Festival (een jaarlijks filmpodium), ABFF-FlimLab (workshop voor bewoners om een eigen film te maken), ABFF-OnTour (themabijeenkomsten binnen diverse wijken in Amsterdam) en ABFF-TV tv-uitzendingen.
''We heten wel bewonersbedrijf, maar zijn een vrijwilligersorganisatie. Ook tussen de vrijwilligers onderling ontstaat steeds meer verbinding. Mensen vinden het fijn om erbij te horen.”